Badanie rynku przeprowadzono trzyetapowo, każdorazowo obejmując pomiarem przedstawicieli założonej grupy docelowych odbiorców usług przedmiotowego typu lokalu. Ogół analizy rynku miał na celu rozpoznanie:
- kluczowych aspektów z zakresu sytuacji na małopolskim rynku gastronomicznym - aspekt ten objął m.in. określenie zasadności wyboru danej grupy docelowej, ocenę konsumencką idei i założeń konceptu, wskazanie kluczowych konkurentów dla nowego typu lokalu oraz skłonność mieszkańców regionu do korzystania z usług gastronomicznych;
- określenie kluczowych zagadnień z zakresu zwyczajów i decyzji konsumentów łódzkiego rynku - aspekt ten objął m.in. określenie czynników wpływających na wybór lokalu gastronomicznego (w tym kwestii polecenie i reklamy) oraz optymalnych sposobów (m.in. stosowanych przez podmioty konkurencyjne) prowadzenia skutecznej kampanii marketingowej lokali.
Pierwszy etap badania zrealizowano z wykorzystaniem ankietyzacji telefonicznej (CATI), przeprowadzonej na reprezentatywnej próbie mieszkańców Małopolski - umożliwił on kompleksowe badanie opinii w skali ogólnoregionalnej.
Uszczegóławiający dokonany w ten sposób pomiar drugi etap badania klienta regionalnego rynku gastronomicznego przyjął formę ankietyzacji terenowej, wykorzystującej urządzenia mobilne (CAPI) - pomiar ten dokonano w okolicach planowanych nowych lokali badanej sieci (rekrutacja respondentów nastąpiła na drodze doboru celowo-kwotowego, przy użyciu procedury tzw. przechwytywania osób w tłumie). Wykorzystanie tabletów pozwoliło sprawnie przeprowadzić badanie opinii na temat wystroju czy sposobu reklamowania lokalu oraz oferowanych dań i cennika, zaś dyslokacja ankieterów - na zastosowanie rozwiązań stosowanych w testach reklamy, produktów czy opakowań, realizowanych zazwyczaj w ramach badań typu CLT.
Trzeci etap badania przyjął natomiast formułę pomiaru jakościowego - w jego toku zrealizowano zogniskowany wywiad grupowy (FGI) z reprezentującymi wiodące na rynku trendy uczestnikami poprzednich etapów badania. Wywiad, wykorzystujący m.in. tzw. techniki projekcyjne, pozwolił na uszczegółowienie poprzednio pozyskanych wskazań, w tym - na dogłębną analizę czynników decydujących o wyborze lokalu, a także przeprowadzenie wstępnego pozycjonowania marki konceptu na tle brandów konkurencyjnych.