Witamina C, zimowa witamina
W zimie, pamiętaj, żeby zaopatrzyć się w witaminę C! Substancja ta zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego: pomaga nam uchronić się przed infekcjami, które mnożą się w zimnie, chłodzie i wilgoci.
Wiemy doskonale, że o zdrowie należy dbać zawsze, ale trochę inaczej robimy to latem, a inaczej zimą. Zmiana warunków pogodowych, diety, mniejsza ilość słońca i przebywania na świeżym powietrzu, sprawiają, że zimą potrzebujemy innego niż w pozostałych porach roku zestawu witamin. Spójrzcie na witaminę C, która jest gwiazdą zimowych zdrowotnych czarów.
Co to takiego i jak działa?
Witamina C acidum ascorbicum, kwas askorbinowy, to związek organiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, występuje w produktach roślinnych.
Niestety nasz organizm nie potrafi jej ani syntetyzować, ani magazynować. Dlatego powinniśmy ją stale dostarczać z pożywieniem lub formie suplementów zalecanych przez lekarzy.
Wzmacnianie odporności to oczywiście aktywność fizyczna, zdrowa zbilansowana dieta, pozbawiona papierosów i alkoholu, także dbanie o to, by w organizmie nie brakowało substancji, które sprzyjają wzmacnianiu układu odpornościowego, takich jak witamina C, która pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto dodać, że jej stężenie w osoczu krwi i białych krwinkach spada w czasie infekcji i stresu. Poza tym badania wykazały, że witamina C wzmacnia produkcję i funkcjonowanie fagocytów, które pochłaniają i absorbują patogeny lub uwalniają enzymy je niszczące. Niedobór witaminy C skutkuje obniżoną opornością na niektóre patogeny, podczas gdy zwiększona podaż wzmacnia wiele funkcji układu odpornościowego.
Jako silny antyoksydant rozpuszczalny w wodzie, który ma zdolność przenikania do komórek. Kwas askorbinowy ma kluczowe znaczenie w
- produkcji kolagenu, który jest podstawowym składnikiem tkanki chrzęstnej, tkanki łącznej i skóry
- prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych
- niszczeniu wolnych rodników, które uszkadzają organizm
- przyspieszeniu gojenia ran
- regulacji poziomu cholesterolu
- ochronie skóry przed starzeniem
- bierze udział w przyswajaniu żelaza z pokarmu
- uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek
- podnosi wydolność fizyczną organizmu
- wpływa na pracę układu nerwowego
- redukuje produkcję hormonów stresu, które mają bezpośredni wpływ na obniżenie odporności
- ma działanie antyhistaminowe, przez co zmniejsza nasilenie niektórych objawów infekcyjnych
Gdzie jej szukać?
Przyroda obdarzona jest pokarmami, będącymi doskonałym źródłem witaminy C. Dostarczamy jej do organizmu wraz z produktami pochodzenia roślinnego, przede wszystkim warzywami i owocami. Wbrew temu jak wielu z nas się wydaje, najwięcej witaminy C ma…
- nie cytryna, a nać pietruszki: 269mg/100g
- owoce dzikiej róży: 250mg/100g
- czarne porzeczki: 150mg/100g
- papryka: 125mg/100g
- kiwi: 84mg/100g
- kalarepa: 70mg/100g
- brokuły: 65mg/100g
- truskawki: 46mg/100g
- cytryny: 40mg/100g
- grejpfruty: 30mg/100g
Jakie jest dzienne zalecane spożycie?
Prawdziwy niedobór witaminy C powoduje poważne zmęczenie, utratę apetytu i zmniejszoną odporność na infekcje: jest to patologia zwana szkorbutem. Choroba ta była powszechna od kilku stuleci, zwłaszcza wśród żeglarzy, którzy przez wiele miesięcy nie mogli spożywać świeżych produktów roślinnych. W dzisiejszych czasach szkorbut na szczęście zniknął. Niemniej jednak, różne badania dietetyczne wykazały, że wiele osób ma niedobór witaminy C zwłaszcza w okresie zimowym, ze względu na małą ilość świeżych warzyw i owoców.
Dawkowanie w dużej mierze zależy od wieku, stylu życia, stresu i innych czynników. Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg/kg masy ciała/dobę u osób dorosłych i 2 mg/kg masy ciała/dobę u niemowląt i dzieci
- dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg/dobę witaminy C
- kobiety trochę mniej – 75 mg/dobę (więcej witaminy C potrzebują kobiety w ciąży i karmiące).
Organizm radzi sobie z jej nadmiarem, wydalając ją z moczem. Jej spożycie może być zwiększone: dotyczy to w szczególności palaczy, którzy palą więcej niż 10 papierosów dziennie, wtedy dawka wzrasta do 110mg/dobę. Zapotrzebowanie na witaminę C może się zmieniać w zależności od potrzeb organizmu i wzrasta w czasie infekcji.