home Poradnik badacza
Telemedycyna
Witamina C, zimowa witamina
calendar 08.06.2021
kategorie telemedycyna

Witamina C, zimowa witamina

Witamina C,  zimowa witamina
Spis treści
arrow Co to takiego i jak działa?
arrow Gdzie jej szukać?
arrow Jakie jest dzienne zalecane spożycie?

W zimie, pamiętaj, żeby zaopatrzyć się w witaminę C! Substancja ta zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego: pomaga nam uchronić się przed infekcjami, które mnożą się w zimnie, chłodzie i wilgoci.

Wiemy doskonale, że o zdrowie należy dbać zawsze, ale trochę inaczej robimy to latem, a inaczej zimą. Zmiana warunków pogodowych, diety, mniejsza ilość słońca i przebywania na świeżym powietrzu, sprawiają, że zimą potrzebujemy innego niż w pozostałych porach roku zestawu witamin. Spójrzcie na  witaminę C, która jest gwiazdą zimowych zdrowotnych czarów.

 

Co to takiego i jak działa?

 

Witamina C acidum ascorbicum, kwas askorbinowy, to związek organiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, występuje  w produktach roślinnych.
Niestety nasz organizm nie potrafi jej ani syntetyzować, ani magazynować. Dlatego powinniśmy ją stale dostarczać z pożywieniem lub formie suplementów zalecanych przez lekarzy.

Wzmacnianie odporności to oczywiście aktywność fizyczna, zdrowa zbilansowana dieta, pozbawiona papierosów i alkoholu, także dbanie o to, by w organizmie nie brakowało substancji, które sprzyjają wzmacnianiu układu odpornościowego, takich jak witamina C, która pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto dodać, że jej  stężenie w osoczu krwi i białych krwinkach spada w czasie infekcji i stresu. Poza tym badania wykazały, że witamina C wzmacnia produkcję i funkcjonowanie fagocytów, które pochłaniają i absorbują patogeny lub uwalniają enzymy je niszczące. Niedobór witaminy C skutkuje obniżoną opornością na niektóre patogeny, podczas gdy zwiększona podaż wzmacnia wiele funkcji układu odpornościowego.

Jako silny antyoksydant rozpuszczalny w wodzie, który ma zdolność przenikania do komórek. Kwas askorbinowy ma kluczowe znaczenie w

  • produkcji kolagenu, który jest podstawowym składnikiem tkanki chrzęstnej, tkanki łącznej i skóry
  • prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych
  • niszczeniu wolnych rodników, które uszkadzają organizm
  • przyspieszeniu gojenia ran
  • regulacji  poziomu cholesterolu
  • ochronie skóry przed starzeniem
  • bierze udział w przyswajaniu żelaza z pokarmu
  • uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek
  • podnosi wydolność fizyczną organizmu
  • wpływa na pracę układu nerwowego
  • redukuje produkcję hormonów stresu, które mają bezpośredni wpływ na obniżenie odporności
  • ma działanie antyhistaminowe, przez co zmniejsza nasilenie niektórych objawów infekcyjnych

 

Gdzie jej szukać?

 

Przyroda obdarzona jest pokarmami, będącymi  doskonałym źródłem witaminy C. Dostarczamy jej do organizmu wraz z produktami pochodzenia roślinnego, przede wszystkim warzywami i owocami. Wbrew temu jak wielu z nas się wydaje, najwięcej witaminy C ma…

  • nie cytryna, a nać pietruszki: 269mg/100g
  • owoce dzikiej róży: 250mg/100g
  • czarne porzeczki: 150mg/100g
  • papryka: 125mg/100g
  • kiwi: 84mg/100g
  • kalarepa: 70mg/100g
  • brokuły: 65mg/100g
  • truskawki: 46mg/100g
  • cytryny: 40mg/100g
  • grejpfruty: 30mg/100g

 

Jakie jest dzienne zalecane spożycie?

 

Prawdziwy niedobór witaminy C powoduje poważne zmęczenie, utratę apetytu i zmniejszoną odporność na infekcje: jest to patologia zwana szkorbutem. Choroba ta była powszechna od kilku stuleci, zwłaszcza wśród żeglarzy, którzy przez wiele miesięcy nie mogli spożywać świeżych produktów roślinnych. W dzisiejszych czasach szkorbut na szczęście zniknął. Niemniej jednak, różne badania dietetyczne wykazały, że wiele osób ma niedobór witaminy C zwłaszcza w okresie zimowym, ze względu na małą ilość świeżych warzyw i owoców.  

Dawkowanie w dużej mierze zależy  od wieku, stylu życia, stresu i innych czynników. Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 1 mg/kg masy ciała/dobę u osób dorosłych i 2 mg/kg masy ciała/dobę u niemowląt i dzieci

  • dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg/dobę witaminy C
  •  kobiety trochę mniej – 75 mg/dobę (więcej witaminy C potrzebują kobiety w ciąży i karmiące).

Organizm radzi sobie z jej nadmiarem, wydalając ją z moczem. Jej spożycie może być zwiększone: dotyczy to w szczególności palaczy, którzy palą więcej niż 10 papierosów dziennie, wtedy dawka wzrasta do 110mg/dobę. Zapotrzebowanie na witaminę C może się zmieniać w zależności od potrzeb organizmu i wzrasta w czasie infekcji.

Stres, sport, kawa... Jaki jest ich rzeczywisty wpływ na nadciśnienie?
data 20.04.2021
kategorie telemedycyna
Stres, sport, kawa... Jaki jest ich rzeczywisty wpływ na nadciśnienie?
Jeśli leki pozostają najlepszą strategią obniżenia ciśnienia krwi, to zdrowy styl życi...
Krew w moczu: czy należy się martwić?
data 18.05.2021
kategorie telemedycyna
Krew w moczu: czy należy się martwić?
Krew w moczu to dolegliwość, która pojawić się może zarówno u kobiet, mężczyzn, jak i ...
Cukrzyca typu 2 – zasady diety
data 21.05.2021
kategorie telemedycyna
Cukrzyca typu 2 – zasady diety
W przypadku cukrzycy typu 2 dieta, w połączeniu z aktywnością fizyczną, może pomóc w k...
e-Recepta – recepta na telefon
data 30.03.2022
kategorie telemedycyna
e-Recepta – recepta na telefon
Konsultacja przez telefon i e-Recepta w kilka sekund? Tak! To już działa w Polsce od r...
(FAQ)
Najczęściej zadawane pytania
Czy suplementacja witaminą C jest konieczna w okresie zimowym?

W większości przypadków regularne spożywanie różnorodnej i zrównoważonej diety, bogatej w owoce i warzywa, zapewnia odpowiednie dostarczenie witaminy C.

Jakie są zalecane dzienne dawki witaminy C?

Zalecane dzienne dawki witaminy C różnią się w zależności od grupy wiekowej i płci. Ogólnie dorosłym kobietom zaleca się spożycie 75-90 mg, a mężczyznom 90-120 mg witaminy C dziennie. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania, na przykład w okresie choroby, można rozważyć większe dawki, ale pod ścisłą kontrolą lekarza.

W jakich źródłach można znaleźć witaminę C?

Witamina C występuje głównie w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty, ale również w innych owocach, takich jak kiwi, truskawki, maliny, jagody oraz w warzywach, takich jak papryka, brokuły, szpinak, kapusta, ziemniaki.

Polecane serwisy:
English version
Badania ankietowe od 4 zł